Ontwikkelingen op het gebied van Alzheimer onderzoek
Dementie is een ziekte die tot op heden ongeneeslijk is. Eén van de meest voorkomende vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte kenmerkt zich door voortschrijdend geheugenverlies. Meer informatie over de ziekte van Alzheimer vindt u hier.
De inschatting van Alzheimer Nederland is dat het aantal mensen met dementie de komende 30 jaar verdubbeld, indien er geen oplossing voor deze ziekte komt. Er zijn veel partijen bezig met onderzoek naar Alzheimer. Dit onderzoek richt zich zowel op het voorkomen van Alzheimer als het vertragen van de ziekte. Hieronder hebben we een aantal ontwikkelingen met betrekking tot Alzheimer op een rijtje gezet.
-
Alzheimer symposium, de laatste inzichten
Op 5 juni wordt het Alzheimer symposium gehouden. Hier worden de laatste inzichten over het ontstaan van de ziekte en de aanpak van de ziekte besproken door bekende sprekers. De aankondiging van het symposium lijkt hoop te geven. Op de website staat: “… en maak kennis met hoopvolle inzichten”. Vindt hier meer informatie over het symposium.
-
Binnen 10 jaar een medicijn, of de sterke groei die Alzheimer Nederland voorspelt?
Alzheimer Nederland voorspeld op dit moment dat het aantal mensen met dementie zeer sterk zal stijgen. Zal deze voorspelling van Alzheimer Nederland uitkomen? Of zal er binnen 30 jaar een medicijn ontwikkeld zijn die Alzheimer kan voorkomen of genezen?
Als het aan de onderzoeker Rudolph Tanzi ligt, zal het niet zover komen als Alzheimer Nederland voorspeld. Hij geeft verteld in een interview zijn verwachting dat over maximaal tien jaar een medicijn zal zijn tegen Alzheimer, misschien zelfs eerder. Rudolph Tanzi is met zijn team erin geslaagd om kunstmatig Alzheimer op te wekken in een laboratorium. Hierdoor kunnen in een korte tijd veel verschillende medicijnen worden getest. De afgelopen tijd heeft het team van Tanzi veel medicijnen op deze manier kunnen testen. Uit duizenden tests zijn op dit moment twee stoffen gekomen die hoopvol leken, deze worden op dit moment verder getest. Het interview met Rudolph Tanzi kunt u hier lezen.
-
Wat kunnen we doen om Alzheimer te voorkomen of te vertragen?
Hoewel er dus hoopvolle inzichten zijn, is er op dit moment dus nog geen medicijn om Alzheimer te voorkomen of te genezen. Toch zijn veel onderzoekers ervan overtuigd dat 5 tot 10% van de gevallen te voorkomen is wanneer rekening wordt gehouden met risicofactoren om dementie te krijgen. Wat zijn deze factoren?
- Gezonde leefgewoonten
- Depressie
- Weinig prikkels voor hersenen
Lees de volledige beschrijving van bovenstaande factoren op de site van Alzheimer Nederland.
Eén van de risicofactoren is het hebben van weinig prikkels. Hier is onlangs door Samsung op ingesprongen door een speciale app te ontwikkelen. De app “Backup memory” helpt mensen met dementie zich bewust te worden van hun omgeving door familieleden en bekenden in de buurt te identificeren en extra informatie, zoals foto’s, video’s en gebeurtenissen weer te geven. Meer informatie over deze app vindt u hier.