Dienstencheques in Twente
Dienstencheques in 2018
Sinds de start van de nieuwe Wmo, in 2015, was het mogelijk om bij de Twentse gemeenten om huishoudelijke hulp in te kopen via dienstencheques. De dienstencheques waren onderdeel van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT).
De Huishoudelijke Hulp Toelage was een bedrag vanuit het Rijk die gemeenten konden instellen om extra huishoudelijke hulp in te zetten. Binnen Twente hadden de gemeenten gezamenlijk deze toelage aangevraagd en toegewezen gekregen voor de jaren 2015 en 2016. Doordat in die jaren niet al het geld was gebruikt, werd de toelage door de Twentse gemeenten ook in 2017 nog in stand gehouden.
In 2018: HHT regeling gestopt bij de meeste gemeenten
In 2018 hebben gemeenten geen geld meer ontvangen voor de HHT regeling. Daarom hebben de meeste gemeenten deze regeling geschrapt voor 2018. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Hieronder beschrijven we bij welke Twentse gemeenten de HHT-regeling volledig is geschrapt en beschrijven we bij welke Twentse gemeenten het nog mogelijk is om huishoudelijke hulp aan te vragen via de HHT-regeling:
Bij deze gemeenten is de HHT-regeling in 2018 volledig gestopt:
- Gemeente Borne
- Gemeente Dinkelland
- Gemeente Haaksbergen
- Gemeente Hellendoorn
- Gemeente Hof van Twente
- Gemeente Rijssen-Holten
- Gemeente Tubbergen
- Gemeente Twenterand
- Gemeente Wierden
Bij deze gemeenten is de HHT regeling (nog) niet gestopt:
Gemeente Almelo
Binnen de gemeente Almelo is het voor cliënten die al uren inkochten in het kader van de HHT-regeling nog mogelijk om tot 1 april nog uren in te kopen. Het aantal uren dat mag worden ingekocht wordt wel afgebouwd. Vanaf 1 april is het mogelijk om als mantelzorger nog aanspraak te maken op de HHT-regeling. U moet hier wel een aanvraag voor doen bij de gemeente Almelo.
Gemeente Enschede
Binnen de gemeente Enschede kunt u als mantelzorger nog gebruik maken van de HHT regeling.
Gemeente Losser
Binnen de gemeente Losser is het in 2018 mogelijk om uren huishoudelijke hulp in te kopen in het kader van de HHT-regeling. Alle cliënten met een indicatie vallend onder de Wmo en/of Jeugdwet komen hiervoor in aanmerking. Daarnaast kunnen mantelzorgers van cliënten met een indicatie vallend onder de Wmo en/of Jeugdwet en vrijwilligers die aangemeld zijn bij de vrijwilligerscentrale in aanmerking komen voor de kortingsregeling.
Gemeente Oldenzaal
Binnen de gemeente Oldenzaal kunnen cliënten die in 2017 gebruikmaakten van de HHT-regeling, ook in 2018 gebruikmaken van deze regeling. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de HHT-regeling? Of wilt u dienstencheques inzetten bij Aster Zorg? Neem dan contact met ons op. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.