Coronavirus update
De gezondheid van cliënten én die van de medewerkers staat voorop bij Aster Zorg. Aster Zorg volgt de oproep vanuit het ministerie op voor werknemers in de zorg, waarbij de maatregelen van het RIVM leidend zijn. Wij zorgen dat we continu op de hoogte zijn van de laatste informatie en hoe wij in kunnen inspelen op mogelijke situaties en scenario’s. De maatregelen die Aster Zorg neemt staan beschreven in onderstaande punten.
Bijgewerkt: 15 oktober 2020

Medewerkers
Wanneer moeten medewerkers thuisblijven?
- Iedereen in heel Nederland met één of meer klachten die passen bij het nieuwe coronavirus moet thuisblijven.
- Iedereen met dergelijke klachten die passen bij het nieuwe coronavirus kan zich laten testen. Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.
- Totdat de testuitslag bekend is blijft de persoon/zorgmedewerker met klachten thuis. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
- Indien de test positief is, volgt bron-en contactopsporing door de GGD. Iedereen in het huishouden blijft tot 10 dagen na het laatste contact thuis. De positief geteste zorgmedewerker blijft thuis tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen en 48 uur koortsvrij en ten minste 24 uur symptoomvrij.
- Blijkt uit de test dat jouw huisgenoot positief is dan blijf jij ook thuis. Dit meld je altijd via telefoon aan kantoor.
Wanneer kunnen medewerkers aan het werk?
- Als de medewerker geen klachten heeft of geen door de GGD opgelegde quarantaine verplichting heeft kan hij of zij gewoon aan het werk.
- Indien de test negatief is, mag een zorgmedewerker met milde klachten (in ieder geval geen koorts) weer aan het werk met algemene hygiënemaatregelen.
- Als een huisgenoot ziekteverschijnselen heeft maar de medewerker niet, dan mag je gewoon blijven werken. Uiteraard moet de huisgenoot (iedereen ouder dan 12 jaar) zich dan laten testen.
Algemene richtlijnen
- Was je handen goed met zeep (volgens protocol)
- Nies/hoest in je elleboog
- Geef elkaar geen hand
- Houd minstens 1,5 meter afstand
- Zorg er zoveel mogelijk voor dat wanneer de medewerker in een bepaalde ruimte is, de cliënt plaatsneemt in een andere ruimte.
- Dringend advies om handschoenen te gebruiken tijdens het werk
Cliënten
Ik wil geen hulp ontvangen in verband met het risico op besmetting, wat nu?
Vooralsnog is er geen noodzaak om de hulp af te zeggen, maar mocht u besluiten om geen mensen te willen ontvangen, dan mag u dit doorgeven aan Aster Zorg. Wij hebben met onze thuishulpen de algemene hygiëne maatregelen gedeeld.
Moet ik me melden als ik (verdenking van) het coronavirus heb?
Wij ontvangen graag een melding zodra er sprake is van gegronde vrees voor het virus zodat we onze medewerkers een veilige werkomgeving kunnen geven. U kunt dit doorgeven aan Aster Zorg.
Hoe word ik op de hoogte gebracht als mijn thuishulp (verdenking van) besmetting van het coronavirus heeft?
Hierin volgen wij de adviezen van de GGD. De hulp moet zich melden bij de GGD. Op het moment dat er een besmetting wordt vastgesteld neemt de GGD de regie. Wij zullen in het contact met de GGD benadrukken om u zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.
Hieronder een aantal richtlijnen die voor Aster Zorg van toepassing zijn.
Wanner wel hulp ontvangen?
- Heeft u geen symptomen die passend bij Covid-19 zijn dan mag u hulp ontvangen.
- Indien u een test heeft gedaan en de test is negatief, dan mag u hulp ontvangen.
Wanneer geen hulp ontvangen?
- Heeft u (of één van uw huisgenoten) ziekteverschijnselen dan mag u helaas geen hulp ontvangen. Mocht u 48 uur koortsvrij en 24 uur klachtenvrij zijn dan mag de hulp weer komen.
- Veranderen u klachten nadat u negatief getest bent of komen de klachten terug na een periode waarin u klachtenvrij was, dan geld opnieuw dat medewerkers helaas niet mogen komen.
- Wanneer u positief getest wordt dan ontvang u geen hulp. U krijgt pas weer hulp na minimaal 10 dagen na ontstaan van klachten en als u minimaal 24 uur symptoomvrij én 48 uur koortsvrij bent.
Wij vragen onze medewerkers vanaf heden een deurbeleid te hanteren. Dat houdt in dat medewerkers voor binnenkomst u vragen of u klachten heeft wat passend is bij Covid-19.
Symptomen
Symptomen passend bij Covid-19 zijn:
- verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en/of
- hoesten; en/of
- benauwdheid en/of
- verhoging of koorts en/of
- plotseling verlies van reuk en/of smaak.
Corona Protocol
Onderstaand vindt u het corona protocol die wij hebben gedeeld met onze medewerkers.